Država će dotirati domove za stare

RAZLIKU u ceni boravka između državnih i privatnih domova za stare uskoro bi mogla da počne da finansira država. U planu je da na taj način bude smanjena državna lista čekanja za smeštaj, jer bi oni uz isti iznos smeštaj pronalazili u privatnom sektoru.

Prema rečima Zorana Đorđevića, ministra za rad, subvencije u ovoj oblasti su moguće pošto nije reč o velikom novcu i država bi mogla da podstiče otvaranje takvih ustanova, naročito u manjim mestima.

– Uspostavljanje uslova da stariji materijalno ugroženi korisnici mogu pod jednakim uslovima biti smešteni u privatne i državne podrazumeva korišćenje postojećih ili novoosnovanih kapaciteta licenciranih privatnih domova za sve stare – kažu u Ministarstvu. – Analize pokazuju da ne postoji ravnomerna teritorijalna pokrivenost ovom uslugom kada je u pitanju državni sektor, pošto samo 40 lokalnih samouprava ima domove, a korisnici u potrebi za smeštajem nisu uvek u mogućnosti da sebi obezbede smeštaj kod privatnika.

Licencirani privatni domovi za odrasle i starije su kapacitet na koji se u ovom poslu računa, odnosno, oni su potencijalni ponuđači usluge.

– Korisnici koji zbog svojih skromnijih materijalnih mogućnosti nisu u situaciji da neposrednim ugovaranjem sa privatnim domovima sebi obezbede smeštaj, ovu mogućnost će ostvarivati na potpuno isti način kako to čine kada su u pitanju „državni“ domovi – rešenjem nadležnog centra za socijalni rad – objašnjavaju u Ministarstvu.

Oni će učestvovati u troškovima smeštaja u dom sa svim svojim primanjima, prihodima i imovinom, uz učešće srodnika, ako ih imaju, ali i uz učešće republičkog budžeta uvek kada njihov novac ne pokriva u celosti troškove smeštaja.

– Pravo na ovakvu uslugu obezbeđenu putem primene Zakona o javnim nabavkama imaće svi stariji korisnici koji se već nalaze ili bi se mogli naći na tzv. listama čekanja za smeštaj u državne domove – kažu u Ministarstvu.

– Mislim da je subvencionisanje, odnosno dotiranje boravka u domovima za stare dobra ideja – kaže Jovana Lakić, socijalni radnik doma „Ruža prijateljstva“ u Meljaku. – Na ovaj način ljudi će se pre odlučivati za licencirane ustanove, a ne da svoje najbliže smeštaju u domove bez adekvatnih uslova i dozvola.

Preuzeto sa Novosti.rs

Оставите одговор

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*