Domovi za stare čekaju isplatu

OD odobrenih 25 miliona dinara za subvenciju smeštaja u privatnim staračkim domovima, u prošloj godini potrošeno je manje od tri miliona! Problem nedovoljnog broja mesta u državnim ustanovama na taj način nije rešen, pošto je od 900 ponuđenih kreveta u 41 domu za stare uz državnu dotaciju, popunjeno svega pedesetak, a u kasi Ministarstva za rad ostalo je oko 22 miliona dinara.

Zbog loše organizacije, mnogi privatnici, iako su potpisali ugovore sa nadležnim ministarstvom, nisu učestvovali u projektu. Privatnim ustanovama novac nije uplaćivan, a nedavno su dobili usmeno obećanje da će ovih dana nadležni izmiriti zaostale obaveze. U međuvremenu, raspisan je novi javni poziv koji traje do sutra, pet dana kasnije je otvaranje ponuda, a dan kasnije je potpisivanje ugovora sa domovima.

– Do nesporazuma je došlo između centara za socijalni rad i privatnih ustanova sa jedne strane i Ministarstva rada sa druge, jer smo drugačije tumačili datum otkad se računa smeštaj, a samim tim i subvencije države – kaže Saša Ristović, sekretar Udruženja privatnih domova za stare. – Veće ustanove su ovaj finansijski problem mogle da prevaziđu, ali za one sa desetak korisnika to su ozbiljni problemi.

Naš sagovornik objašnjava da je bilo problema i u isporuci ugovora putem „Pošte“, putovali su po tri meseca, poslati su na pogrešne adrese, te je samim tim odloženo i njihovo potpisivanje.

Mnogi vlasnici privatnih domova su izašli iz priče, jer nisu želeli da stvaraju sebi dodatnu nesigurnost – kaže on. – Iako je 41 dom za stare bio potpisnik ugovora, većina nije primila korisnike uz državnu subvenciju. Za neke nisu ispunjeni uslovi kategorije klijenata, jer, recimo, ne primaju dementne ili mentalne retardacije. Tek kada dobiju dijagnozu, odnosno lekarsku dokumentaciju i objašnjenje, ustanova odlučuje da li će korisnika da primi ili ne.

Preuzeto sa Novosti.rs

Оставите одговор

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*